Julkalender 2024: Lucka 5
Publicerat den

 
Då var det dags för lucka 5 i årets julkalender. Dagens lucka kommer handla om en dessert jag älskar och som jag gjorde 2 gånger förra året. Nämligen Biscoff-cheesecake. Den är så jäkla söt men så otroligt god. Älskar att göra den, för den tar knappt någon tid att göra förutom att den behöver stå i kylen ett bra tag. 
 
 
Biscoff cheesecake
Botten:
100 g smör
30 stycken Lotuskex
 
Fyllning:
600 g färskost
3 dl vispgrädde
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
 
Topping:
1 butk Lotus Biscoff spread (400g)
3 dl vispgrädde
kolasås smulade Lotuskex att garnera med
 
Gör såhär: 
1. Fodra en springform med diameter på 23 cm, med bakplåtspapper. Både botten och sidor.
 
2. Mixa kexen till botten till ett fint smul i matberedare, för hand eller i en mortel.
 
3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop med kexsmulet till en formbar massa.
 
4. Tryck ut kexmassan i botten på springformen med hjälp av baksidan på en matsked så tätt du kan så att det inte är några lösa smulor i botten.
 
5. Ställ formen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
 
6. Vispa ihop färskost och vispgrädde tjockt och krämigt med hjälp av en elvisp på medelhastighet. Detta tar några minuter.
 
7. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
 
8. Bre ut fyllningen över cheesecakebotten i ett jämnt lager. Ställ i kylskåpet för att stelna under tiden som du förbereder toppingen.
 
9. Öppna en burk Lotus Biscoff spread, ta bort pappret som försluter öppningen och värm burken i microvågsugnen på högsta effekt i 30 sekunder. Detta kommer att göra din cookie butter lösare och lättare att få i ett jämnt lager över cheesecaken än när den är tjock och krämig.
 
10. Häll den lösa biscoff spread:en över cheesecaken, se till att den ligger över hela ytan och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 1h innan du toppar med vispad grädde, kolasås och smulade lotuskex.
 
11. Servera direkt eller förvara i kylskåpet. Kan utan problem frysas in men då med fördel utan grädde, kex och kolasås ovanpå.
 
Receptet kommer från Camilla Hamid. Som ni kan hitta här. 






NAMN
 

MAIL


URL





Spara?