Kanelbullar ♡
Publicerat den

Onsdagen den 4:e oktober är det en av årets absolut godaste dagar, för det är nämligen Kanelbullens dag! Jag tycker det är så gott med kanelbullar. Eftersom jag åker den 4:e oktober till Bosninen kommer jag göra ett inlägg idag istället. Lika bra att göra det nu innan jag glömmer det. Jag använder mig av Leila Lindholms recept. 

 
Kanelbullar
1 msk kardemummakärnor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g färsk jäst (den blå varianten)
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
100 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11 dl vetemjöl special
 
Fyllning
200 g mjukt smör (bregott)
1 dl råsocker
1-2 msk kanel
Ägg till pensling
1/2 dl sirap + 1 msk vatten
Strösocker och mortlad kardemumma till garnering (efter gräddning)
 
Gör så här
1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölk och grädde.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med fingerljummen mjölk, grädde, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen i maskin börjar släppa från kanten av bunken. Knåda i minst 20 minuter. Spara lite mjöl till utbakningen.
4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 60 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt ut vetedegen (utan att knåda den) till en avlång platta, cirka 2 cm tjock.
7. Tvinna byxbenen och snurra ihop till en knut. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med ändarna nedåt (under knuten).
8. Jäs under bakduk till dubbel storlek (cirka 45 minuter).
9. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
10. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
11. Pensla kanelbullarna med sirap utblandat med lite vatten och strö direkt över strösockret blandat med mortlad kardemumma.






NAMN
 

MAIL


URL





Spara?