Midsommartårta
Publicerat den

Klart ni ska göra en riktigt klassisk gräddtårta till midsommar! Inga konstigheter, ingen twist, bara kort och gott en jordgubbstårta med grädde och vaniljkräm. Älskar jordgubbar, grädde och vaniljkräm. En perfekt tårta till midsommar. 
 
 
Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
¾ dl potatismjöl
1½ tsk bakpulver
 
Vaniljkräm
2 dl standardmjölk
½ dl strösocker
½ vaniljstång
2 äggulor
1 msk Maizena majsstärkelse
25 g rumsvarmt smör
 
Fyllning
3-4 dl vispgrädde
Cirka ½ liter (250 g) jordgubbar
Eventuellt lite socker till bären eller frukterna
 
Garnering
5-6 dl vispgrädde
Knappt ½ l (250 g) jordgubbar
 
Gör så här
1. Tårtbotten: Smörj botten av en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter, eller klä den med bakplåtspapper. Smörj inte kanterna.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver, sikta och vispa ner det i äggsmeten med en handvisp. Häll smeten i formen.
4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter. Låt den svalna. Skär loss kakan från formens kant och dela den i 3 bottnar.
5. Vaniljkräm: Mät upp mjölk och hälften av sockret i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Hetta upp mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna.
6. Blanda Maizenan med resten av sockret. Rör ner äggulorna. Rör till en jämn smet och vispa ner lite av den heta mjölken för att förhindra att äggulorna koagulerar.
7. Låt mjölkblandningen koka upp och rör ner äggsmeten i kastrullen. Låt såsen koka någon minut på lägre värme under vispning tills den tjocknar. Dra sedan kastrullen från värmen och vispa ner smöret. Ställ gärna krämen i kallt vattenbad tills den svalnat. Förvara i kylskåp tills du ska använda den, och avlägsna då vaniljstången.
8. Fyllning: Vispa grädden till fyllningen fluffig och fast, men inte för hård. Bred vaniljkrämen på den första bottnen och täck sedan med skivade jordgubbar.
9. Lägg på nästa botten och täck den med mosade jordgubbar, eventuellt sötade med lite strösocker, och bre sedan på grädde. Lägg på den sista bottnen.
10. Garnering: Vispa grädden till garneringen. Täck tårtan med grädde ovanpå och runt kanten.
11. Garnera med jordgubbar och spritsad grädde.






NAMN
 

MAIL


URL





Spara?