Cheesecake med rabarber
Publicerat den
Botten
4 digestivekex
20 bragokex
3,5 msk smält smör
4 digestivekex
20 bragokex
3,5 msk smält smör
Fyllning
150 gram rengjord och skivad rabarber
0,75 dl socker
1 msk vatten
3 ägg
3 dl grädde
2 tsk vaniljsocker/eller lite vanilj från en stång
2,5 dl socker
120 gram Philadelphiaost
100 gram mascarpone
150 gram rengjord och skivad rabarber
0,75 dl socker
1 msk vatten
3 ägg
3 dl grädde
2 tsk vaniljsocker/eller lite vanilj från en stång
2,5 dl socker
120 gram Philadelphiaost
100 gram mascarpone
Garnering
Jordgubbar
Jordgubbar
Gör så här
1. Smörj eller klä en form med bakplåtspapper.
2. Smula sönder kexen, tex i mixer, med mortel eller banka på som sjutton när de ligger i en påse. Blanda kexen med smälta smöret och tryck ut massan i formen så att det blir ett jämnt och ihoptryckt lager.
3. Koka upp rabarber och vatten. Låt koka till det att rabarbern mjuknar, blanda i socker och se till så att det smälter. Ställ för att svalna, mixa till en slät sås.
4. Knäck äggen och separera vita och gula och lägg i varsin bunke. Vitorna vispas till ett hårt skum.
Häll grädde och vaniljsocker i en tredje bunke och vispa tills det tjocknat
Häll grädde och vaniljsocker i en tredje bunke och vispa tills det tjocknat
5. Tillsätt socker till gulorna och vispa. Häll även i osten och vispa tills sockret löst upp sig ordentligt, rör ner rabarberröran.
6. Rör ihop äggvita och grädde, var försiktig så att luftigheten inte försvinner.
7. Rör därefter ner ost- och ägguleröran i bunken med äggvita och grädde så att det bildar en jämn smet. Även nu ska omrörning ske med försiktighet så att luftigheten blir kvar.
8. Häll smeten i formen. Ställ formen i frysen minst tre timmar. Garnera med jordgubbar och servera.
9. Det bästa är att låta jordgubbarna ligga i frysen en liten stund innan man lägger på dom, annars finns risken att det tinar upp cheesecaken onödigt snabbt.