Julkalender 2017: Lucka 22
Publicerat den
Juliga cucakes
96 g vetemjöl
1 msk mald ingefära
1 tsk mald kanel
¼ tsk muskotnöt, färskriven
¼ tsk malda nejlikor
1 tsk vaniljsocker 170 g smör, smält
150 g strösocker
1½ msk ljus sirap
2 ägg
Pepparkaksstjärnor
170 g vetemjöl
¼ tsk bikarbonat
½ tsk salt
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
½ tsk malda nejlikor
¼ tsk muskotnöt, färskriven
60 g smör,
60 g brunt farinsocker
1 litet ägg
125 g ljus sirap
Glasyr
2 dl florsocker
2–3 msk vatten
Frosting
100 g smör
225 g färskost
350 g florsocker
1 tsk mald kanel
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluftsugn 175 grader) och placera ca 11 muffinsformar på en plåt.
2. Blanda mjöl, kryddor och vaniljsocker i en skål.
3. Vispa smör och socker med elvisp i en annan skål tills smeten är vit och krämig. Vispa ner sirapen och tillsätt ett ägg i taget medan du vispar. Häll i de torra ingredienserna och blanda.
4. Fyll muffinsformarna till ¾ och grädda dem mitt i ugnen i ca 25 min. Låt dem svalna på galler.
5. Pepparkaksstjärnor: Blanda mjöl, bikarbonat, salt, ingefära, kanel, nejlikor och muskot i en skål.
6. Vispa smör och brunt farin pösigt i en annan skål. Vispa ner ägg och sirap. Blanda mjölblandningen med smörblandningen och vispa tills alla ingredienser blandats. Låt degen vila i minst 1 tim, gärna över natten.
7. Sätt ugnen på 200 grader (varmluftsugn 175 grader). Kavla degen mellan 2 bakplåtspapper och tryck ut kakor med en liten stjärnform. Lägg pepparkakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda dem mitt i ugnen i 8–10 min. Låt dem svalna på galler.
8. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten och dekorera de avsvalnade pepparkakorna med glasyren.
9. Frosting: Vispa ihop alla ingredienserna med en elvisp. Tillsätt mer florsocker om frostingen blir för lös.
10. Pynta dina kalla cupcakes med frosting och pepparkaksstjärnor.