Julkalender 2017: Lucka 13
Publicerat den
Fördeg
1 paket jäst (för söta degar)
5 dl mjölk
1 g saffran av bra kvalitet (två paket)
500 g vetemjöl
Saffransdeg
150 g smör, rumstempererat
150 g strösocker
2 krm salt
350 g vetemjöl
Pensling och topping
1 ägg
Russin
Gör så här
1. Fördeg: Värm upp mjölk och saffran till 37 grader, lös sedan upp jästen i den.
2. Använd degkroken på din köksassistent och blanda 500 g vetemjöl med mjölkblandningen.
3. Kör på låg hastighet i cirka 5 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt vila i 15 minuter.
4. Saffransdeg: Tillsätt resterande ingredienser och kör på medelhastighet tills degen släpper kanterna.
5. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
6. Ta ut degen på ett mjölat bakbord och dela degen i bitar.
7. Rulla ihop till lussekatter och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
8. Låt jäsa i 1 timme under bakduk.
9. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
10. Pensling och topping: Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och garnera med russin.
11. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.
12. Servera med en kopp te eller iskall mjölk.