Julkalender 2017: Lucka 13
Publicerat den

 
Då var det dags för lucka 13 och idag är det Lucia också och dagens lucka handlar om nämligen lussebullar. Varför inte liksom, passar perfekt eftersom det är Lucia. Jag kommer ihåg när jag var liten så var Lucia så viktigt. Vi startade morgonen med att gå Lucia-tåget sedan så fikar man och då brukar vi äta lussebullar, glögg och pepparkakor. Jag älskar lussebullar och det måste man ju äta på Lucia-dagen. 
 
 
Fördeg
1 paket jäst (för söta degar)
5 dl mjölk
1 g saffran av bra kvalitet (två paket)
500 g vetemjöl
 
Saffransdeg
150 g smör, rumstempererat
150 g strösocker
2 krm salt
350 g vetemjöl
 
Pensling och topping
1 ägg
Russin
 
Gör så här
1. Fördeg: Värm upp mjölk och saffran till 37 grader, lös sedan upp jästen i den.
2. Använd degkroken på din köksassistent och blanda 500 g vetemjöl med mjölkblandningen.
3. Kör på låg hastighet i cirka 5 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt vila i 15 minuter.
4. Saffransdeg: Tillsätt resterande ingredienser och kör på medelhastighet tills degen släpper kanterna.
5. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 30 minuter.
6. Ta ut degen på ett mjölat bakbord och dela degen i bitar. 
7. Rulla ihop till lussekatter och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
8. Låt jäsa i 1 timme under bakduk.
9. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
10. Pensling och topping: Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och garnera med russin.
11. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.
12. Servera med en kopp te eller iskall mjölk.






NAMN
 

MAIL


URL





Spara?