Fettisdagen: Klassiska Semlor
Publicerat den

 
Idag är det fettisdagen, även kallad semmeldagen. Den dagen är helt klart en av mångas favoritdagar, inklusive min. Älskar semlor, så gott! Man kan alltid variera med smakerna, men jag gillar de klassiska. Dessa bilderna är inte mina, de är lånade utav Frida Skattberg! Helt underbara bilder tar hon + att hon har en bakblogg! 
 
Klassiska semlor
100 g Smör
25 g (1/2 pkt) Jäst, färsk
6-7 dl Vetemjöl
2 1/2 dl Mjölk
2 tsk Kardemumma, nymortlad
1/2 dl Strösocker
1/2 dl Sirap, vit
1 Ägg
2 krm Hjorthornssalt
2 krm Salt
 
Fyllning
4-5 dl Vispad Grädde
 
Mandelmassa
Lika delar Florsocker & Mandelmjöl
Lite Äggvita
 
Gör så här
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölken till 37°C och häll den sedan över jästen. Rör om tills jästen löst sig helt.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop en smidig deg. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa i 40 minuter.
4. Sätt ugnen på 250°C och klä en plåt med bakplåtspapper. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10 delar.
5. Rulla varje bit till en tight boll.
6. Lägg alla semmelbullar på plåten och låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla de färdigjästa bullarna med lite ägg och grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca. 10 minuter. Låt svalna helt på ett avsvalningsgaller.
7. Blanda alla ingredienser till mandelmassan i en misär och mixa ihop en smidig, varm smet.
8. När du ska fylla dina semlor så blandar du mandelmassan med lite grädde för att få den smidig.
9. Vispa upp grädden lagom hårt. Skär av toppen av alla semmelbullar. Fyll med mandelmassa och spritsa sedan grädde över. Lägg på locket och pudra över florsocker. Jag äter en semla helst med ett kallt glas mjölk, mums! 
 






NAMN
 

MAIL


URL





Spara?