Julkalender 2013: Lucka 2
Publicerat den

Nu var det dags för andra luckan och i denna kommer ett matlagnings tips. Det blir saffransbullar/lussekatter/lussebullar eller hur ni kallar det. Jag älskar saffran! Eftersom min familj brukar ha det på dessertbordet på julafton. Jag älskar verkligen saffran och allt som har med julen att göra. Kan inte fatta att julafton är om 22 dagar. Och 24 dagar kvar tills jag åker till underbara London. Hoppas ni gillar denna luckan. Kommer bli en massa fina tips i min julkalender. 
 
 
Lussekatter 
100 g smör 
1 g saffran 
5 dl mjölk 
50 g jäst 
250 g kesella (1%) 
2.25 dl strösocker 
1 msk kardemumma, nystött 
0.5 tsk salt 
1.5 l vetemjöl, ca 
 
Gör så här: 
1. Smält smör i en kastrull tillsammans med saffran.Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
2. Smula ner jäst i en bunke och rör ut den i lite av mjölkblandningen. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.
3. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanten på bunken. Låt din saffransdeg jäsa med bakduk i 30 minuter.
4. Lägg saffransdegen på ett lätt mjölat bakbord. Arbeta den smidig och dela i två delar. Rulla dem till längder som delas i 20 bitar vardera.
5. Rulla varje bit saffransdeg till en smal rulle och forma lussekatter eller lussebullar.
6. Lägg lusseklatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.
7. Jäs i ytterligare 30–40 minuter under bakduk. Värm ugnen till 225 grader. Pensla lussekatterna med ägg.
8. Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 6–8 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna under bakduk. 9. Klart! Nu kan du njuta av saftiga lussekatter.






NAMN
 

MAIL


URL





Spara?